WOZ bezwaar Someren

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Someren? Hier vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Someren beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Someren 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel geven we een kostenraming van de actuele woonlasten in Someren (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteSomeren
Postcode5711
Netnummer0493 (+31493)
Gemiddelde WOZ-waarde€311.000
OZB-tarief woningen0,1154%
Gemiddeld betaalde OZB€358
Rioolheffing€177
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€740
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Someren.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Someren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €268.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €268.000 x 0,1154% = €309.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Someren? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Someren uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Someren. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€311.0009,1%
2019€285.00010,0%
2018€259.0000,4%
2017€258.0001,2%
2016€255.0000,8%
2015€253.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Someren.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-someren-5711

Woningtaxatie in Someren

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Someren kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Someren ligt zo rond de €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Someren die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Helmond, Son en Breugel, Oirschot, Best en Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: type woning, onderhoudsniveau, grootte, ligging, oppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Someren. In deze documenten tref je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Someren. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €358.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken feiten als: waar staat de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.someren.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Someren?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Someren zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Lierop
 • Plaats een reactie