WOZ bezwaar Barneveld

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Barneveld? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Barneveld raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Barneveld 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel tref je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Barneveld op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteBarneveld
Postcode3771
Netnummer0342 (+31342)
Gemiddelde WOZ-waarde€315.000
OZB-tarief woningen0,0968%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€179
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€796
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Barneveld.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Barneveld. De WOZ-waarde ligt op €296.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €296.000 x 0,0968% = €287.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Barneveld? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Barneveld nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Barneveld. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle woningwaarde

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€315.0007,9%
2019€292.0005,4%
2018€277.0003,0%
2017€269.0000,0%
2016€269.000-1,1%
2015€272.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Barneveld.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-barneveld-3771

Woningtaxatie in Barneveld

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Barneveld kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Barneveld ligt zo rond de €280. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Barneveld die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Soest, Eemnes, Bunschoten, Baarn en De Bilt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, ligging, grootte, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Barneveld. In deze gemeentelijke beschikking tref je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0968% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Barneveld. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €304.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op thema’s als: waar staat de woning, de oppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.barneveld.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Barneveld?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Barneveld zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Garderen
 • WOZ bezwaar Kootwijkerbroek
 • WOZ bezwaar Kootwijk
 • WOZ bezwaar Stroe
 • WOZ bezwaar Voorthuizen
 • WOZ bezwaar Terschuur
 • WOZ bezwaar Zwartebroek
 • WOZ bezwaar Achterveld
 • WOZ bezwaar De Glind
 • Plaats een reactie