WOZ bezwaar Baarn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Baarn? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Baarn beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Baarn 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel vind je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Baarn (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website bekijk je ook informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteBaarn
Postcode3742
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€357.000
OZB-tarief woningen0,1059%
Gemiddeld betaalde OZB€378
Rioolheffing€234
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€862
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Baarn.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Baarn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €261.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €261.000 x 0,1059% = €276.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Baarn? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Baarn werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Baarn. Meestal is een DigiD account vereist. Dit verslag is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€357.0008,2%
2019€330.0007,5%
2018€307.0005,9%
2017€290.0003,2%
2016€281.0000,4%
2015€280.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Baarn.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-baarn-3742

Woningtaxatie in Baarn

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Baarn zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Baarn bedraagt circa €270. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Baarn die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in De Bilt, Bunnik, Zeist, De Ronde Venen en Stichtse Vecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: ligging, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Baarn. In dit document vind je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1059% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baarn. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €378.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken onderdelen zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.baarn.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Baarn?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Baarn kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Lage Vuursche
 • Plaats een reactie