WOZ bezwaar Eemnes

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Eemnes? Op deze website bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Eemnes raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Eemnes 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel verstrekken we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Eemnes op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieUtrecht
GemeenteEemnes
Postcode3755
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€379.000
OZB-tarief woningen0,1147%
Gemiddeld betaalde OZB€434
Rioolheffing€188
Afvalstoffenheffing€347
Totale woonlasten€970
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eemnes.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Eemnes. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €294.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €294.000 x 0,1147% = €337.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Eemnes? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Eemnes werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Eemnes. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Evalueer woningwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€379.0009,9%
2019€345.0006,8%
2018€323.00011,4%
2017€290.0000,3%
2016€289.0001,0%
2015€286.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Eemnes.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-eemnes-3755

Woningtaxatie in Eemnes

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Eemnes kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Eemnes ligt zo rond de €270. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Eemnes die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Bunschoten, Baarn, De Bilt, Bunnik en Zeist.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Eemnes. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1147% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eemnes. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €434.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld door middel van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.eemnes.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bouwjaar, type object, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eemnes?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Eemnes heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie