WOZ bezwaar Wijdemeren

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Wijdemeren? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Wijdemeren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wijdemeren 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder tref je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Wijdemeren van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWijdemeren
Postcode1231
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€414.000
OZB-tarief woningen0,1174%
Gemiddeld betaalde OZB€486
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€1041
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wijdemeren.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Wijdemeren. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €235.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €235.000 x 0,1174% = €276.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Wijdemeren? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Wijdemeren ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Wijdemeren. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€414.0007,8%
2019€384.0009,7%
2018€350.0006,4%
2017€329.0001,2%
2016€325.0001,6%
2015€320.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Wijdemeren.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wijdemeren-1231

Woningtaxatie in Wijdemeren

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wijdemeren komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Wijdemeren ligt om en nabij de €205. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Wijdemeren die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hilversum, Ouder-Amstel, Amstelveen, Waterland en Edam-Volendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wijdemeren. In deze gemeentelijke beschikking tref je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1174% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wijdemeren. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €486.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.wijdemeren.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wijdemeren?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wijdemeren zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Breukeleveen
 • WOZ bezwaar s-Graveland
 • WOZ bezwaar Ankeveen
 • WOZ bezwaar Nederhorst den Berg
 • WOZ bezwaar Loosdrecht
 • WOZ bezwaar Kortenhoef
 • Plaats een reactie