WOZ bezwaar Nederhorst den Berg

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nederhorst den Berg? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Wijdemeren maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Nederhorst den Berg 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder vind je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Nederhorst den Berg van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWijdemeren
Postcode1394
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€414.000
OZB-tarief woningen0,1174%
Gemiddeld betaalde OZB€486
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€1041
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nederhorst den Berg.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Wijdemeren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €254.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €254.000 x 0,1174% = €298.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Nederhorst den Berg? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Nederhorst den Berg ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Nederhorst den Berg. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Weeg af of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€414.0007,8%
2019€384.0009,7%
2018€350.0006,4%
2017€329.0001,2%
2016€325.0001,6%
2015€320.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Wijdemeren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-nederhorst-den-berg-1394

Woningtaxatie in Nederhorst den Berg

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Nederhorst den Berg kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nederhorst den Berg bedraagt circa €275. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Nederhorst den Berg die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nigtevecht, Abcoude, Ankeveen, s-Graveland en Kortenhoef.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten als: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte, bouwjaar, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nederhorst den Berg. Op dit aanslagbiljet tref je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1174% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nederhorst den Berg. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €486.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van objectieve criteria. Men kijkt naar kenmerken zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.wijdemeren.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nederhorst den Berg?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nederhorst den Berg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie