WOZ bezwaar Gytsjerk

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Gytsjerk? Op dit portaal geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Gytsjerk 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder geven we een samenvatting van de recente woonlasten in Gytsjerk (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9061
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Gytsjerk.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde is vastgesteld op €250.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 250.000 x 0,1892% = €473.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Gytsjerk? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Gytsjerk ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Gytsjerk. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-gytsjerk-9061

Woningtaxatie in Gytsjerk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Gytsjerk kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Gytsjerk ligt om en nabij de €200. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Gytsjerk die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Jelsum, Koarnjum, Britsum, Hijum en Feinsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, type woning, oppervlakte, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Gytsjerk. In die rapportage lees je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gytsjerk. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €405.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt factoren zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.t-diel.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Gytsjerk?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gytsjerk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie