WOZ bezwaar Gemert

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Gemert? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Gemert-Bakel beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Gemert 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we een samenvatting van de huidige woonlasten in Gemert waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteGemert-Bakel
Postcode5421
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1559%
Gemiddeld betaalde OZB€458
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€206
Totale woonlasten€849
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gemert.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Gemert-Bakel. De WOZ-waarde is vastgesteld op €264.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €264.000 x 0,1559% = €412.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Gemert? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Gemert aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Gemert. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0009,7%
2019€268.0006,8%
2018€251.0004,1%
2017€241.0003,4%
2016€233.000-1,3%
2015€236.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Gemert-Bakel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-gemert-5421

Woningtaxatie in Gemert

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Gemert kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Gemert ligt zo rond de €250. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Gemert die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Zeeland, Odiliapeel, Volkel, Maren-Kessel en Lith.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Gemert. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1559% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gemert. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €458.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend met behulp van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.gemert-bakel.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gemert?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gemert kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie