WOZ bezwaar Waterland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Waterland? Op deze website bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Waterland calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Waterland 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel verstrekken we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Waterland (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens tref je ook handige informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1153
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,093%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€789
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Waterland.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Waterland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €247.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €247.000 x 0,093% = €230.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Waterland? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Waterland uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Waterland. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.00010,6%
2018€302.0006,3%
2017€284.0006,4%
2016€267.0001,9%
2015€262.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waterland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-waterland-1153

Woningtaxatie in Waterland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Waterland zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Waterland ligt zo rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Waterland die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Edam-Volendam, Landsmeer, Diemen, Amsterdam en Het Hogeland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: grootte, type woning, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Waterland. In deze documenten staan de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,093% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waterland. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van kadastrale data. Men kijkt naar thema’s als: ligging, de inhoud van de woning, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.waterland.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: type object, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je tevens prijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Waterland?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Waterland kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Ilpendam
 • WOZ bezwaar Watergang
 • WOZ bezwaar Monnickendam
 • WOZ bezwaar Katwoude
 • WOZ bezwaar Broek in Waterland
 • WOZ bezwaar Zuiderwoude
 • WOZ bezwaar Uitdam
 • WOZ bezwaar Marken
 • Plaats een reactie