WOZ bezwaar Wijchen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wijchen? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Wijchen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wijchen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel bieden we duidelijke info over de huidige woonlasten in Wijchen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteWijchen
Postcode6602
Netnummer024 (+3124)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€755
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wijchen.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Wijchen. De WOZ-waarde ligt op €278.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €278.000 x 0,125% = €348.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Wijchen? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wijchen nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Wijchen. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer huizenprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Ga na of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0006,5%
2019€248.0006,4%
2018€233.0004,0%
2017€224.0001,4%
2016€221.000-1,3%
2015€224.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Wijchen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wijchen-6602

Woningtaxatie in Wijchen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Wijchen kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Wijchen ligt rond de €185. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Wijchen die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Gennep, Mook en Middelaar, Heumen, Berg en Dal en Nijmegen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Wijchen. In dit document bekijk je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wijchen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €329.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.wijchen.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wijchen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Wijchen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Batenburg
 • WOZ bezwaar Niftrik
 • WOZ bezwaar Balgoij
 • WOZ bezwaar Leur
 • WOZ bezwaar Hernen
 • WOZ bezwaar Bergharen
 • Plaats een reactie