WOZ bezwaar Hernen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hernen? Hieronder vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Wijchen begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hernen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Hernen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGelderland
GemeenteWijchen
Postcode6616
Netnummer0487 (+31487)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€755
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hernen.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Wijchen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €262.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €262.000 x 0,125% = €328.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hernen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Hernen werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Hernen. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0006,5%
2019€248.0006,4%
2018€233.0004,0%
2017€224.0001,4%
2016€221.000-1,3%
2015€224.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Wijchen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hernen-6616

Woningtaxatie in Hernen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Hernen kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Hernen komt gemiddeld uit rond de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hernen die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Leur, Balgoij, Nederasselt, Overasselt en Niftrik.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hernen. In dit document vind je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hernen. Een gemiddelde woning betaalt €329.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.wijchen.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hernen?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hernen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie