WOZ bezwaar Leur

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Leur? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Wijchen calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Leur 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel verstrekken we een overzicht met de huidige woonlasten in Leur (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGelderland
GemeenteWijchen
Postcode6615
Netnummer024 (+3124)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€755
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Leur.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Wijchen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €261.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €261.000 x 0,125% = €326.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Leur? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Leur werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Leur. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningwaarde

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0006,5%
2019€248.0006,4%
2018€233.0004,0%
2017€224.0001,4%
2016€221.000-1,3%
2015€224.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Wijchen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-leur-6615

Woningtaxatie in Leur

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Leur komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Leur ligt om en nabij de €205. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Leur die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Balgoij, Nederasselt, Overasselt, Niftrik en Ven-Zelderheide.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten zoals: bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Leur. In dit document vind je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leur. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €329.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.wijchen.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Leur?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Leur zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie