WOZ bezwaar Batenburg

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Batenburg? Hier praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Wijchen raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Batenburg 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht bieden we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Batenburg waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteWijchen
Postcode6634
Netnummer0487 (+31487)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€755
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Batenburg.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Wijchen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €271.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €271.000 x 0,125% = €339.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Batenburg? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Batenburg aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Batenburg. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningwaarde

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0006,5%
2019€248.0006,4%
2018€233.0004,0%
2017€224.0001,4%
2016€221.000-1,3%
2015€224.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Wijchen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-batenburg-6634

Woningtaxatie in Batenburg

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Batenburg komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Batenburg is ongeveer €210. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Batenburg die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Horssen, Appeltern, Altforst, Maasbommel en Alphen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, ligging, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Batenburg. In deze documenten staan een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Batenburg. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €329.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar onderwerpen zoals: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je bij de gemeente (www.wijchen.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Batenburg?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Batenburg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie