WOZ bezwaar Nijmegen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nijmegen? Hieronder geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Nijmegen raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Nijmegen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder geven we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Nijmegen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGelderland
GemeenteNijmegen
Postcode6532
Netnummer024 (+3124)
Gemiddelde WOZ-waarde€254.000
OZB-tarief woningen0,2247%
Gemiddeld betaalde OZB€569
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€36
Totale woonlasten€777
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijmegen.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Nijmegen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €251.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €251.000 x 0,2247% = €564.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Nijmegen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Nijmegen uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Nijmegen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€254.0009,0%
2019€233.00013,7%
2018€205.0004,6%
2017€196.0003,7%
2016€189.0002,7%
2015€184.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Nijmegen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nijmegen-6532

Woningtaxatie in Nijmegen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijmegen kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Nijmegen ligt rond de €190. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Nijmegen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Kerkrade, Brunssum, Heerlen, Landgraaf en Simpelveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Nijmegen. In deze documenten lees je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,2247% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijmegen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €569.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald door middel van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.nijmegen.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je ook prijzen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijmegen?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijmegen kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Lent
 • Plaats een reactie