WOZ bezwaar Nieuwstadt

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Nieuwstadt? Op dit portaal geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Echt-Susteren maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Nieuwstadt 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel vind je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Nieuwstadt waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieLimburg
GemeenteEcht-Susteren
Postcode6118
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1324%
Gemiddeld betaalde OZB€299
Rioolheffing€261
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€800
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nieuwstadt.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Echt-Susteren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €235.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €235.000 x 0,1324% = €311.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nieuwstadt? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Nieuwstadt aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Nieuwstadt. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0007,1%
2019€211.0003,9%
2018€203.0005,2%
2017€193.0000,0%
2016€193.0002,7%
2015€188.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Echt-Susteren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nieuwstadt-6118

Woningtaxatie in Nieuwstadt

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Nieuwstadt komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Nieuwstadt ligt rond de €210. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Nieuwstadt die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Roosteren, Susteren, Sint Joost, Ohé en Laak en Stevensweert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: bijgebouwen, oppervlakte, grootte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Nieuwstadt. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1324% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwstadt. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €299.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken kenmerken zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.echt-susteren.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwstadt?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwstadt maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie