WOZ bezwaar Odiliapeel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Odiliapeel? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Uden komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Odiliapeel 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verstrekken we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Odiliapeel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteUden
Postcode5409
Netnummer0413 (+31413)
Gemiddelde WOZ-waarde€283.000
OZB-tarief woningen0,0932%
Gemiddeld betaalde OZB€264
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€226
Totale woonlasten€699
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Odiliapeel.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Uden. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €262.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €262.000 x 0,0932% = €244.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Odiliapeel? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Odiliapeel aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Odiliapeel. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€283.0009,3%
2019€259.0009,3%
2018€237.0003,9%
2017€228.0002,2%
2016€223.0000,9%
2015€221.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Uden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-odiliapeel-5409

Woningtaxatie in Odiliapeel

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Odiliapeel kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Odiliapeel ligt zo rond de €245. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Odiliapeel die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Volkel, Maren-Kessel, Lith, Lithoijen en Teeffelen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: ligging, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Odiliapeel. In die rapportage bekijk je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0932% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Odiliapeel. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €264.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken aspecten als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.uden.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Odiliapeel?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Odiliapeel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie