WOZ bezwaar Gennep

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Gennep? Op deze pagina praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Gennep calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Gennep 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de volgende tabel verstrekken we een samenvatting van de huidige woonlasten in Gennep (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieLimburg
GemeenteGennep
Postcode6591
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€251.000
OZB-tarief woningen0,1122%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€242
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€729
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Gennep.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Gennep. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €243.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 243.000 x 0,1122% = €273.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Gennep? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Gennep werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Gennep. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€251.0007,7%
2019€233.0005,4%
2018€221.0002,8%
2017€215.000-1,8%
2016€219.0004,3%
2015€210.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Gennep.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-gennep-6591

Woningtaxatie in Gennep

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Gennep kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Gennep ligt zo rond de €215. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Gennep die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Mook en Middelaar, Heumen, Berg en Dal, Nijmegen en Kerkrade.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Gennep. In dit document lees je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1122% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gennep. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €281.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald door middel van data die voorhanden is. Ze onderzoeken zaken zoals: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.gennep.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: type object, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gennep?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Gennep kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Ottersum
 • WOZ bezwaar Milsbeek
 • WOZ bezwaar Heijen
 • WOZ bezwaar Ven-Zelderheide
 • Plaats een reactie