WOZ bezwaar Hierden

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hierden? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Harderwijk beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Hierden 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Hierden van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kun je ook verder lezen over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGelderland
GemeenteHarderwijk
Postcode3849
Netnummer0341 (+31341)
Gemiddelde WOZ-waarde€271.000
OZB-tarief woningen0,1063%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€157
Afvalstoffenheffing€206
Totale woonlasten€650
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hierden.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Harderwijk. De WOZ-waarde ligt op €295.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €295.000 x 0,1063% = €314.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hierden? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Hierden uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Hierden. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Controle woningprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€271.0005,0%
2019€258.0005,3%
2018€245.0006,1%
2017€231.0000,4%
2016€230.0001,8%
2015€226.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Harderwijk.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-hierden-3849

Woningtaxatie in Hierden

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Hierden kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hierden bedraagt circa €265. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Hierden die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Stoutenburg Noord, Stoutenburg, Hooglanderveen, Hoogland en De Glind.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: grootte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, oppervlakte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Hierden. In deze documenten bekijk je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1063% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hierden. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €288.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar thema’s als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.harderwijk.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook prijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hierden?
Bezwaar maken kan in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hierden zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie