WOZ bezwaar Olburgen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Olburgen? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Bronckhorst raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Olburgen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder vind je duidelijke info over de huidige woonlasten in Olburgen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7225
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Olburgen.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde ligt op €266.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €266.000 x 0,1156% = €307.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Olburgen? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Olburgen werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Olburgen. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Controleer of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Bronckhorst.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-olburgen-7225

Woningtaxatie in Olburgen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Olburgen kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Olburgen ligt om en nabij de €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Olburgen die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Rha, Baak, Steenderen, Almen en Harfsen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Olburgen. In die rapportage bekijk je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Olburgen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €334.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald door middel van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Olburgen?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Olburgen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie