WOZ bezwaar Dongen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Dongen? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Dongen raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Dongen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder verschaffen we een overview van de verschillende woonlasten in Dongen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteDongen
Postcode5104
Netnummer0162 (+31162)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1412%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€139
Afvalstoffenheffing€308
Totale woonlasten€818
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Dongen.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Dongen. De WOZ-waarde ligt op €287.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €287.000 x 0,1412% = €405.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Dongen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Dongen werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Dongen. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0007,3%
2019€245.0005,2%
2018€233.0003,6%
2017€225.0002,3%
2016€220.000-0,9%
2015€222.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Dongen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-dongen-5104

Woningtaxatie in Dongen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Dongen kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Dongen komt gemiddeld uit rond de €205. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Dongen die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Hilvarenbeek, Haaren, Oisterwijk, Goirle en Tilburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: ligging, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Dongen. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1412% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dongen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €370.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van data die voorhanden is. Men kijkt naar thema’s zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.dongen.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Dongen?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Dongen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar s Gravenmoer
 • Plaats een reactie