WOZ bezwaar Geffen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Geffen? Op deze website lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente s-Hertogenbosch raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Geffen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande lijst geven we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Geffen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Brabant
Gemeentes-Hertogenbosch
Postcode5386
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,0816%
Gemiddeld betaalde OZB€241
Rioolheffing€133
Afvalstoffenheffing€245
Totale woonlasten€619
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Geffen.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente s-Hertogenbosch. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €253.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €253.000 x 0,0816% = €206.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Geffen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Geffen uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Geffen. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,5%
2019€278.0008,6%
2018€256.0007,1%
2017€239.0004,4%
2016€229.0004,1%
2015€220.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente s-Hertogenbosch.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-geffen-5386

Woningtaxatie in Geffen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Geffen zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Geffen ligt zo rond de €240. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Geffen die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Haren, Heesch, Vinkel, Reek en Schaijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Geffen. In deze documenten lees je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0816% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Geffen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €241.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.s-hertogenbosch.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Geffen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Geffen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie