WOZ bezwaar Lopik

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Lopik? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Lopik maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Lopik 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Lopik (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website tref je ook handige informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteLopik
Postcode3411
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€310.000
OZB-tarief woningen0,1363%
Gemiddeld betaalde OZB€422
Rioolheffing€281
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€963
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lopik.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Lopik. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €249.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €249.000 x 0,1363% = €339.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Lopik? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Lopik uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Lopik. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€310.0006,5%
2019€291.0005,8%
2018€275.0001,9%
2017€270.0000,7%
2016€268.0000,8%
2015€266.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Lopik.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-lopik-3411

Woningtaxatie in Lopik

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Lopik komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lopik bedraagt circa €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Lopik die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in IJsselstein, Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Sliedrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Lopik. In die rapportage lees je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1363% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lopik. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €422.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald d.m.v. openbare data. De gemeente verwerkt kenmerken als: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.lopik.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lopik?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lopik zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Benschop
 • WOZ bezwaar Lopikerkapel
 • WOZ bezwaar Jaarsveld
 • WOZ bezwaar Polsbroek
 • Plaats een reactie