WOZ bezwaar Berltsum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Berltsum? Hier vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Waadhoeke maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Berltsum 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel check je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Berltsum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9041
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Berltsum.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Waadhoeke. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €239.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €239.000 x 0,1437% = €343.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Berltsum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Berltsum precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Berltsum. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Controleer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-berltsum-9041

Woningtaxatie in Berltsum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Berltsum kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Berltsum bedraagt circa €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Berltsum die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Ingelum, Slappeterp, Menaam, Dronryp en Marsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: bijgebouwen, oppervlakte, grootte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Berltsum. In deze aanslag check je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Berltsum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €249.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand aan de hand van openbare data. Men kijkt naar onderdelen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Berltsum?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Berltsum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie