WOZ bezwaar Lopikerkapel

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Lopikerkapel? Op dit portaal lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Lopik beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Lopikerkapel 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel check je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Lopikerkapel waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast vind je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteLopik
Postcode3412
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€310.000
OZB-tarief woningen0,1363%
Gemiddeld betaalde OZB€422
Rioolheffing€281
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€963
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lopikerkapel.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Lopik. De WOZ-waarde is vastgesteld op €240.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €240.000 x 0,1363% = €327.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Lopikerkapel? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lopikerkapel nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Lopikerkapel. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€310.0006,5%
2019€291.0005,8%
2018€275.0001,9%
2017€270.0000,7%
2016€268.0000,8%
2015€266.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Lopik.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lopikerkapel-3412

Woningtaxatie in Lopikerkapel

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Lopikerkapel kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lopikerkapel komt gemiddeld uit rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Lopikerkapel die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Benschop, Giessenburg, Wijngaarden, Maasdam en Puttershoek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, type woning, oppervlakte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Lopikerkapel. Op dit aanslagbiljet lees je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1363% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lopikerkapel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €422.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten als: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.lopik.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lopikerkapel?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lopikerkapel maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie