WOZ bezwaar IJsselstein

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in IJsselstein? Op deze pagina geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente IJsselstein begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde IJsselstein 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder verschaffen we een overview van de recente woonlasten in IJsselstein (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteIJsselstein
Postcode3403
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€292.000
OZB-tarief woningen0,0908%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€315
Afvalstoffenheffing€324
Totale woonlasten€905
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in IJsselstein.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente IJsselstein. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €236.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €236.000 x 0,0908% = €214.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in IJsselstein? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in IJsselstein ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket IJsselstein. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€292.00011,0%
2019€263.0005,2%
2018€250.0006,4%
2017€235.0000,9%
2016€233.0002,2%
2015€228.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente IJsselstein.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-ijsselstein-3403

Woningtaxatie in IJsselstein

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ IJsselstein kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in IJsselstein bedraagt circa €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in IJsselstein die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, ligging, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in IJsselstein. In dit document tref je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0908% over de WOZ waarde aan OZB belasting in IJsselstein. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.ijsselstein.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in IJsselstein?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in IJsselstein kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie