WOZ bezwaar Bergen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bergen? Hier geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Bergen Limburg beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Bergen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het schema hieronder vind je een samenvatting van de recente woonlasten in Bergen van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieLimburg
GemeenteBergen Limburg
Postcode5854
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€235.000
OZB-tarief woningen0,1145%
Gemiddeld betaalde OZB€269
Rioolheffing€236
Afvalstoffenheffing€247
Totale woonlasten€751
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bergen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bergen Limburg. De WOZ-waarde bedraagt op €282.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €282.000 x 0,1145% = €323.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Bergen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Bergen aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Bergen. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€235.0007,8%
2019€218.0004,3%
2018€209.0001,5%
2017€206.0000,5%
2016€205.0001,0%
2015€203.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Bergen Limburg.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-bergen-5854

Woningtaxatie in Bergen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Bergen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Bergen ligt rond de €210. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Bergen die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Siebengewald, Afferden, Ledeacker, Stevensbeek en Westerbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: ligging, onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, type woning, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Bergen. In deze documenten bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1145% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bergen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €269.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt aspecten zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.bergen.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bergen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bergen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie