WOZ bezwaar Benschop

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Benschop? Hier lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Lopik komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Benschop 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel verschaffen we een overzicht met de actuele woonlasten in Benschop op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieUtrecht
GemeenteLopik
Postcode3411
Netnummer0348 (+31348)
Gemiddelde WOZ-waarde€310.000
OZB-tarief woningen0,1363%
Gemiddeld betaalde OZB€422
Rioolheffing€281
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€963
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Benschop.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Lopik. De WOZ-waarde bedraagt op €239.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €239.000 x 0,1363% = €326.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Benschop? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Benschop uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Benschop. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktwaarde

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€310.0006,5%
2019€291.0005,8%
2018€275.0001,9%
2017€270.0000,7%
2016€268.0000,8%
2015€266.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Lopik.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-benschop-3411

Woningtaxatie in Benschop

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Benschop komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Benschop is ongeveer €245. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Benschop die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Giessenburg, Wijngaarden, Maasdam, Puttershoek en s-Gravendeel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Benschop. Op dit aanslagbiljet tref je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1363% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Benschop. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €422.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.lopik.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Benschop?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Benschop heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie