WOZ bezwaar Huisduinen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Huisduinen? Op deze pagina praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Den Helder calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Huisduinen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst check je duidelijke info over de recente woonlasten in Huisduinen van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteDen Helder
Postcode1789
Netnummer0223 (+31223)
Gemiddelde WOZ-waarde€161.000
OZB-tarief woningen0,1336%
Gemiddeld betaalde OZB€214
Rioolheffing€130
Afvalstoffenheffing€427
Totale woonlasten€771
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Huisduinen.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Den Helder. De WOZ-waarde bedraagt op €251.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €251.000 x 0,1336% = €335.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Huisduinen? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Huisduinen werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Huisduinen. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Het document draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€161.0005,2%
2019€153.0004,8%
2018€146.0001,4%
2017€144.0000,7%
2016€143.0000,7%
2015€142.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Den Helder.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-huisduinen-1789

Woningtaxatie in Huisduinen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Huisduinen kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Huisduinen bedraagt circa €250. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Huisduinen die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Julianadorp, Den Oever, Westerland, Hippolytushoef en Middenmeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen zoals: bijgebouwen, grootte, type woning, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Huisduinen. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1336% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Huisduinen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €214.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken thema’s als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.denhelder.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Huisduinen?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Huisduinen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie