WOZ bezwaar Laren

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Laren? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Lochem calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Laren 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder bekijk je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Laren (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteLochem
Postcode7245
Netnummer0573 (+31573)
Gemiddelde WOZ-waarde€328.000
OZB-tarief woningen0,0862%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€325
Afvalstoffenheffing€298
Totale woonlasten€906
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Laren.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Lochem. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €273.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €273.000 x 0,0862% = €235.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Laren? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Laren werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Laren. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Het document dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€328.0008,3%
2019€303.0007,1%
2018€283.0004,4%
2017€271.0000,4%
2016€270.000-1,8%
2015€275.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Lochem.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-laren-7245

Woningtaxatie in Laren

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Laren kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Laren ligt zo rond de €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Laren die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Barchem, Wichmond, Vierakker, Warnsveld en Toldijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: type woning, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Laren. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0862% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Laren. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €282.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.lochem.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, bouwjaar, type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Laren?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Laren zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie