WOZ bezwaar Riethoven

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Riethoven? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Bergeijk raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Riethoven 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel vind je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Riethoven (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBergeijk
Postcode5561
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€316.000
OZB-tarief woningen0,0955%
Gemiddeld betaalde OZB€301
Rioolheffing€255
Afvalstoffenheffing€187
Totale woonlasten€743
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Riethoven.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Bergeijk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €235.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €235.000 x 0,0955% = €224.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Riethoven? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Riethoven precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Riethoven. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€316.0005,0%
2019€301.0004,5%
2018€288.0003,2%
2017€279.0003,0%
2016€271.000-0,4%
2015€272.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Bergeijk.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-riethoven-5561

Woningtaxatie in Riethoven

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Riethoven kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Riethoven bedraagt circa €270. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Riethoven die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Reusel, Netersel, Casteren, Hoogeloon en Hapert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: oppervlakte, type woning, ligging, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Riethoven. In dit document vind je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0955% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Riethoven. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €301.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend door middel van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.bergeijk.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Riethoven?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Riethoven kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie