WOZ bezwaar Joppe

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Joppe? Hier kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Lochem calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Joppe 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel tref je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Joppe (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGelderland
GemeenteLochem
Postcode7215
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€328.000
OZB-tarief woningen0,0862%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€325
Afvalstoffenheffing€298
Totale woonlasten€906
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Joppe.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Lochem. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €259.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €259.000 x 0,0862% = €223.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Joppe? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Joppe ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Joppe. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle verkoopprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€328.0008,3%
2019€303.0007,1%
2018€283.0004,4%
2017€271.0000,4%
2016€270.000-1,8%
2015€275.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Lochem.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-joppe-7215

Woningtaxatie in Joppe

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Joppe zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Joppe ligt zo rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Joppe die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Epse, Gorssel, Eefde, Rietmolen en Neede.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: oppervlakte, grootte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Joppe. In die rapportage bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0862% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Joppe. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €282.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.lochem.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Joppe?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Joppe kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie