WOZ bezwaar Gorssel

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Gorssel? Op dit portaal lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Lochem beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2023 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2022.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Gorssel 2023

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel vind je een overzicht met de huidige woonlasten in Gorssel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast tref je ook handige informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteLochem
Postcode7213
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€328.000
OZB-tarief woningen0,0862%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€325
Afvalstoffenheffing€298
Totale woonlasten€906
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Gorssel.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Lochem. De WOZ-waarde ligt op €257.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €257.000 x 0,0862% = €222.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Gorssel? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Gorssel uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2023 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Gorssel. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2023 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€328.0008,3%
2019€303.0007,1%
2018€283.0004,4%
2017€271.0000,4%
2016€270.000-1,8%
2015€275.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Lochem.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-gorssel-7213

Woningtaxatie in Gorssel

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Gorssel kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Gorssel ligt om en nabij de €195. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Gorssel die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Eefde, Rietmolen, Neede, Rekken en Beltrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2023 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2022. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2023 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2022 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, ligging, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Gorssel. In dit document vind je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2023 betaal je 0,0862% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gorssel. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €282.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.lochem.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gorssel?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gorssel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie