WOZ bezwaar Laarbeek

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Laarbeek? Hier geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Laarbeek beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Laarbeek 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder tref je een indicatie van de recente woonlasten in Laarbeek van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLaarbeek
Postcode5738
Netnummer0499 (+31499)
Gemiddelde WOZ-waarde€298.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€800
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Laarbeek.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Laarbeek. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €278.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €278.000 x 0,1269% = €353.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Laarbeek? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Laarbeek aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Laarbeek. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check huizenprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€298.00010,0%
2019€271.0008,0%
2018€251.0002,4%
2017€245.0000,8%
2016€243.000-1,2%
2015€246.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Laarbeek.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-laarbeek-5738

Woningtaxatie in Laarbeek

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Laarbeek komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Laarbeek ligt om en nabij de €215. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Laarbeek die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Asten, Someren, Helmond, Son en Breugel en Oirschot.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: bouwjaar, ligging, oppervlakte, grootte, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Laarbeek. In die rapportage tref je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Laarbeek. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €377.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend met behulp van beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt kenmerken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.laarbeek.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je tevens prijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Laarbeek?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Laarbeek heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Aarle-Rixtel
 • WOZ bezwaar Lieshout
 • WOZ bezwaar Mariahout
 • WOZ bezwaar Beek en Donk
 • Plaats een reactie