WOZ bezwaar Mariahout

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Mariahout? Op dit portaal lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Laarbeek raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Mariahout 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder tref je een overview van de recente woonlasten in Mariahout waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLaarbeek
Postcode5738
Netnummer0499 (+31499)
Gemiddelde WOZ-waarde€298.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€800
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Mariahout.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Laarbeek. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €248.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €248.000 x 0,1269% = €315.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Mariahout? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Mariahout aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Mariahout. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€298.00010,0%
2019€271.0008,0%
2018€251.0002,4%
2017€245.0000,8%
2016€243.000-1,2%
2015€246.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Laarbeek.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-mariahout-5738

Woningtaxatie in Mariahout

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Mariahout komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Mariahout is ongeveer €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Mariahout die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Lieshout, Aarle-Rixtel, Mierlo, Heusden en Ommel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Mariahout. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mariahout. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €377.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. objectieve criteria. Men kijkt naar factoren als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.laarbeek.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Mariahout?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Mariahout maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie