WOZ bezwaar It Heidenskip

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in It Heidenskip? Op deze pagina geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde It Heidenskip 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder check je duidelijke info over de actuele woonlasten in It Heidenskip van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8724
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in It Heidenskip.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €263.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €263.000 x 0,1349% = €355.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in It Heidenskip? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in It Heidenskip ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket It Heidenskip. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-it-heidenskip-8724

Woningtaxatie in It Heidenskip

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ It Heidenskip zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in It Heidenskip ligt om en nabij de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in It Heidenskip die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Molkwerum, Warns, Stavoren, Hindeloopen en Workum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren zoals: ligging, oppervlakte, grootte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in It Heidenskip. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in It Heidenskip. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €281.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in It Heidenskip?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in It Heidenskip kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie