WOZ bezwaar Beek en Donk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Beek en Donk? Hier lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Laarbeek beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Beek en Donk 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht geven we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Beek en Donk van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLaarbeek
Postcode5741
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€298.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€800
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Beek en Donk.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Laarbeek. De WOZ-waarde bedraagt op €249.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €249.000 x 0,1269% = €316.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Beek en Donk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Beek en Donk werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Beek en Donk. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Check verkoopprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€298.00010,0%
2019€271.0008,0%
2018€251.0002,4%
2017€245.0000,8%
2016€243.000-1,2%
2015€246.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Laarbeek.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-beek-en-donk-5741

Woningtaxatie in Beek en Donk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Beek en Donk zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Beek en Donk ligt om en nabij de €245. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Beek en Donk die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Mariahout, Lieshout, Aarle-Rixtel, Mierlo en Heusden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: type woning, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Beek en Donk. In dit document check je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Beek en Donk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €377.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken thema’s als: waar staat de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.laarbeek.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Beek en Donk?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Beek en Donk zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie