WOZ bezwaar Helmond

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Helmond? Hieronder lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Helmond komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Helmond 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel vind je duidelijke info over de actuele woonlasten in Helmond op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over Wat betekend de WOZ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHelmond
Postcode5705
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€231.000
OZB-tarief woningen0,152%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€202
Afvalstoffenheffing€213
Totale woonlasten€766
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Helmond.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Helmond. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €284.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €284.000 x 0,152% = €432.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Helmond? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Helmond aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Helmond. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€231.0007,4%
2019€215.0004,4%
2018€206.0004,0%
2017€198.0000,5%
2016€197.000-2,5%
2015€202.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Helmond.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-helmond-5705

Woningtaxatie in Helmond

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Helmond komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Helmond is ongeveer €250. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Helmond die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Son en Breugel, Oirschot, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Geldrop-Mierlo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: ligging, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Helmond. In dit document bekijk je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,152% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Helmond. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €351.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van een speciaal model. Ze onderzoeken thema’s zoals: ligging van het perceel, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.helmond.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je tevens koopsommen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Helmond?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Helmond zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie