WOZ bezwaar Mûnein

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Mûnein? Op dit portaal praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Mûnein 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder tref je een overzicht met de actuele woonlasten in Mûnein (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9063
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Mûnein.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Tytsjerksteradiel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €252.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €252.000 x 0,1892% = €477.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Mûnein? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Mûnein uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Mûnein. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check woningwaarde

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-munein-9063

Woningtaxatie in Mûnein

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Mûnein kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Mûnein ligt om en nabij de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Mûnein die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oentsjerk, Gytsjerk, Jelsum, Koarnjum en Britsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, ligging, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Mûnein. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mûnein. Een gemiddelde woning betaalt €405.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt aspecten zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.t-diel.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Mûnein?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Mûnein heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie