WOZ bezwaar Lieshout

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Lieshout? Op deze pagina bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Laarbeek maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Lieshout 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel verstrekken we een overzicht met de actuele woonlasten in Lieshout (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLaarbeek
Postcode5737
Netnummer0499 (+31499)
Gemiddelde WOZ-waarde€298.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€800
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lieshout.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Laarbeek. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €247.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €247.000 x 0,1269% = €313.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lieshout? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Lieshout nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Lieshout. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€298.00010,0%
2019€271.0008,0%
2018€251.0002,4%
2017€245.0000,8%
2016€243.000-1,2%
2015€246.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Laarbeek.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-lieshout-5737

Woningtaxatie in Lieshout

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Lieshout kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lieshout ligt rond de €260. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Lieshout die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Aarle-Rixtel, Mierlo, Heusden, Ommel en Lierop.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, ligging, grootte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Lieshout. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lieshout. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €377.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald op basis van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op factoren als: plek van de woning, de inhoud van de woning, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.laarbeek.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Lieshout?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lieshout kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie