WOZ bezwaar Aarle-Rixtel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Aarle-Rixtel? Hier bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Laarbeek beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Aarle-Rixtel 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel bieden we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Aarle-Rixtel (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteLaarbeek
Postcode5735
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€298.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€224
Totale woonlasten€800
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aarle-Rixtel.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Laarbeek. De WOZ-waarde bedraagt op €246.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 246.000 x 0,1269% = €312.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Aarle-Rixtel? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Aarle-Rixtel ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Aarle-Rixtel. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€298.00010,0%
2019€271.0008,0%
2018€251.0002,4%
2017€245.0000,8%
2016€243.000-1,2%
2015€246.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Laarbeek.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-aarle-rixtel-5735

Woningtaxatie in Aarle-Rixtel

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Aarle-Rixtel kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Aarle-Rixtel is ongeveer €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Aarle-Rixtel die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Mierlo, Heusden, Ommel, Lierop en Nuenen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: oppervlakte, type woning, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Aarle-Rixtel. Op dit aanslagbiljet lees je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aarle-Rixtel. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €377.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld met behulp van openbare data. Men kijkt naar aspecten zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.laarbeek.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Aarle-Rixtel?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Aarle-Rixtel kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie