WOZ bezwaar Oirschot

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oirschot? Hier lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oirschot calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Oirschot 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder vind je een overview van de actuele woonlasten in Oirschot (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteOirschot
Postcode5689
Netnummer0499 (+31499)
Gemiddelde WOZ-waarde€351.000
OZB-tarief woningen0,1296%
Gemiddeld betaalde OZB€454
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€184
Totale woonlasten€828
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oirschot.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Oirschot. De WOZ-waarde is vastgesteld op €277.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €277.000 x 0,1296% = €359.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oirschot? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Oirschot werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oirschot. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€351.0005,7%
2019€332.0004,4%
2018€318.0002,9%
2017€309.0001,3%
2016€305.0001,0%
2015€302.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oirschot.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-oirschot-5689

Woningtaxatie in Oirschot

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Oirschot kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oirschot ligt rond de €265. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Oirschot die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Eindhoven en Heeze-Leende.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Oirschot. In die rapportage tref je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1296% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oirschot. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €454.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald door middel van openbare data. De gemeente verwerkt feiten als: de ligging van het huis, woonoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.oirschot.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je tevens koopsommen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oirschot?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en check of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oirschot heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Oost West en Middelbeers
 • Plaats een reactie