WOZ bezwaar Olst-Wijhe

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Olst-Wijhe? Op deze website kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Olst-Wijhe raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Olst-Wijhe 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Olst-Wijhe van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieOverijssel
GemeenteOlst-Wijhe
Postcode8130
Netnummer0570 (+31570)
Gemiddelde WOZ-waarde€261.000
OZB-tarief woningen0,1534%
Gemiddeld betaalde OZB€400
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€223
Totale woonlasten€850
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Olst-Wijhe.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Olst-Wijhe. De WOZ-waarde bedraagt op €233.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €233.000 x 0,1534% = €357.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Olst-Wijhe? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Olst-Wijhe aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Olst-Wijhe. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€261.0007,4%
2019€243.0006,1%
2018€229.0002,7%
2017€223.0001,4%
2016€220.000-0,9%
2015€222.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Olst-Wijhe.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-olst-wijhe-8130

Woningtaxatie in Olst-Wijhe

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Olst-Wijhe kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Olst-Wijhe ligt rond de €280. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Olst-Wijhe die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Raalte, Oldebroek, Elburg, Nunspeet en Zwartewaterland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: bijgebouwen, bouwjaar, type woning, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Olst-Wijhe. In deze aanslag staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1534% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Olst-Wijhe. Een gemiddelde woning betaalt €400.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld op basis van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.olst-wijhe.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Olst-Wijhe?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Olst-Wijhe zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Welsum
 • WOZ bezwaar Marle
 • WOZ bezwaar Olst
 • WOZ bezwaar Wesepe
 • WOZ bezwaar Wijhe
 • Plaats een reactie