WOZ bezwaar Wilsum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wilsum? Hieronder praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Kampen begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Wilsum 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder verstrekken we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Wilsum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens tref je ook handige informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieOverijssel
GemeenteKampen
Postcode8274
Netnummer038 (+3138)
Gemiddelde WOZ-waarde€231.000
OZB-tarief woningen0,1358%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€126
Afvalstoffenheffing€259
Totale woonlasten€697
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wilsum.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Kampen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €248.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €248.000 x 0,1358% = €337.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Wilsum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wilsum precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Wilsum. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer woningprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€231.0006,9%
2019€216.0006,9%
2018€202.0003,6%
2017€195.0001,6%
2016€192.0000,0%
2015€192.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Kampen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wilsum-8274

Woningtaxatie in Wilsum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Wilsum kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Wilsum bedraagt circa €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Wilsum die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Biddinghuizen, Swifterbant, Marle, Welsum en Veessen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: onderhoudsniveau, ligging, grootte, oppervlakte, type woning, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Wilsum. In deze documenten check je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1358% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wilsum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €313.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.kampen.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: type object, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wilsum?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wilsum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie