WOZ bezwaar Epe

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Epe? Op deze pagina vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Epe raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Epe 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Epe op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteEpe
Postcode8161
Netnummer0578 (+31578)
Gemiddelde WOZ-waarde€313.000
OZB-tarief woningen0,0939%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€689
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Epe.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Epe. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €267.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €267.000 x 0,0939% = €251.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Epe? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Epe nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Epe. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€313.0009,1%
2019€287.0004,0%
2018€276.0004,9%
2017€263.0000,4%
2016€262.000-1,5%
2015€266.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Epe.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-epe-8161

Woningtaxatie in Epe

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Epe kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Epe ligt zo rond de €195. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Epe die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Olst-Wijhe, Raalte, Oldebroek, Elburg en Nunspeet.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Epe. In dit document tref je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0939% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Epe. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €294.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.epe.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Epe?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Epe zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Emst
 • WOZ bezwaar Oene
 • WOZ bezwaar Vaassen
 • Plaats een reactie