WOZ bezwaar Bitgummole

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Bitgummole? Hieronder vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Waadhoeke calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Bitgummole 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel bieden we een overview van de huidige woonlasten in Bitgummole (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9045
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bitgummole.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde bedraagt op €242.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 242.000 x 0,1437% = €348.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Bitgummole? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Bitgummole uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Bitgummole. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-bitgummole-9045

Woningtaxatie in Bitgummole

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bitgummole komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Bitgummole is ongeveer €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Bitgummole die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bitgum, Wier, Berltsum, Ingelum en Slappeterp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bitgummole. Op dit aanslagbiljet tref je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bitgummole. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €249.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook marktprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bitgummole?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bitgummole kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie