WOZ bezwaar Heerde

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Heerde? Op deze website geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Heerde beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Heerde 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Heerde waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieGelderland
GemeenteHeerde
Postcode8181
Netnummer0578 (+31578)
Gemiddelde WOZ-waarde€297.000
OZB-tarief woningen0,1593%
Gemiddeld betaalde OZB€472
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€221
Totale woonlasten€858
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heerde.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Heerde. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €266.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 266.000 x 0,1593% = €424.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Heerde? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Heerde aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Heerde. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Het document is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€297.0007,6%
2019€276.0006,2%
2018€260.0002,8%
2017€253.0001,6%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Heerde.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-heerde-8181

Woningtaxatie in Heerde

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Heerde kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Heerde ligt rond de €210. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Heerde die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Epe, Olst-Wijhe, Raalte, Oldebroek en Elburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Heerde. In deze documenten vind je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1593% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heerde. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €472.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van objectieve criteria. Men kijkt naar thema’s zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.heerde.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heerde?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Heerde maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Veessen
 • WOZ bezwaar Wapenveld
 • WOZ bezwaar Vorchten
 • Plaats een reactie