WOZ bezwaar Echt

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Echt? Op dit portaal lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Echt-Susteren begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Echt 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel verstrekken we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Echt op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteEcht-Susteren
Postcode6101
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1324%
Gemiddeld betaalde OZB€299
Rioolheffing€261
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€800
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Echt.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Echt-Susteren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €294.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €294.000 x 0,1324% = €389.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Echt? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Echt ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Echt. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check marktprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0007,1%
2019€211.0003,9%
2018€203.0005,2%
2017€193.0000,0%
2016€193.0002,7%
2015€188.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Echt-Susteren.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-echt-6101

Woningtaxatie in Echt

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Echt kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Echt bedraagt circa €185. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Echt die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Beegden, Heel, Grathem, Baexem en Heythuysen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen zoals: oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Echt. In deze aanslag check je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1324% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Echt. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €299.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op zaken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.echt-susteren.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Echt?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Echt heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie