WOZ bezwaar Harlingen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Harlingen? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Harlingen raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Harlingen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel vind je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Harlingen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteHarlingen
Postcode8861
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1238%
Gemiddeld betaalde OZB€214
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€640
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Harlingen.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Harlingen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €282.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 282.000 x 0,1238% = €349.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Harlingen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Harlingen aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Harlingen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit verslag ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0005,5%
2019€164.0005,1%
2018€156.0003,3%
2017€151.0000,7%
2016€150.0002,0%
2015€147.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Harlingen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-harlingen-8861

Woningtaxatie in Harlingen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Harlingen kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Harlingen ligt zo rond de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Harlingen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Heerenveen en Westerveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Harlingen. In die rapportage tref je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1238% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harlingen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €214.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van openbare data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.harlingen.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Harlingen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Harlingen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Wijnaldum
 • WOZ bezwaar Midlum
 • Plaats een reactie