WOZ bezwaar Exmorra

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Exmorra? Hieronder vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Exmorra 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder vind je een overzicht met de actuele woonlasten in Exmorra (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8759
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Exmorra.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde is vastgesteld op €288.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €288.000 x 0,1349% = €389.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Exmorra? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Exmorra ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Exmorra. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-exmorra-8759

Woningtaxatie in Exmorra

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Exmorra zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Exmorra komt gemiddeld uit rond de €190. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Exmorra die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Allingawier, Gaast, Piaam, Idsegahuizum en Makkum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Exmorra. In dit document bekijk je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Exmorra. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s als: de ligging van de woning, de oppervlakte, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Exmorra?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Exmorra heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie