WOZ bezwaar Midlum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Midlum? Hier geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Harlingen maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Midlum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst verschaffen we een overview van de hedendaagse woonlasten in Midlum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteHarlingen
Postcode8872
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1238%
Gemiddeld betaalde OZB€214
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€250
Totale woonlasten€640
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Midlum.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Harlingen. De WOZ-waarde bedraagt op €266.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €266.000 x 0,1238% = €329.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Midlum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Midlum werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Midlum. Meestal is een DigiD account vereist. Het document is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0005,5%
2019€164.0005,1%
2018€156.0003,3%
2017€151.0000,7%
2016€150.0002,0%
2015€147.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Harlingen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-midlum-8872

Woningtaxatie in Midlum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Midlum zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Midlum is ongeveer €275. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Midlum die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Wijnaldum, Pietersbierum, Sexbierum, Oosterbierum en Klooster Lidlum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: ligging, grootte, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Midlum. In die rapportage staan de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1238% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Midlum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €214.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. een speciaal model. Men kijkt naar thema’s als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.harlingen.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Midlum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Midlum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie